Gen Sg_

11.02.2011 10:47

Naše chovatelská stanice se primárně zaměřuje na chov křečků z Sg linie. Tento gen tvoří s kombinací s jinými geny řadu různých zbarvení, dle mého skromného názoru jednu hezčí, než druhou :) V tomto článku bych chtěla sesumírovat tyto barvy a zvýšit povědomí o tomto poměrně málo se vyskytujícím genu.

 

1) Základní zbarvení je stříbrná šedá jak v hetezygotní, tak homozygótní formě. Genotyp: Sgsg a SgSg 

Tato šedá je zaměnitelná s jinými šedými, zvláště heterozygot Sgsg je velmi podobný se zbarvením světle šedá (Lglg), rozdíl je patrný až při bližším zkoumání jedince, světle šedá se projevuje lehce krémovým nádechem v obličejové oblasti. Homozygótní forma (SgSg) je poměrně nezaměnitelná, jako jediná z šedých barev je opravdu do stříbrna a aguti znaky jsou mnohem bledší, než u ostatních. Štěstím v neštěstí je to, že ostatní dvě šedé (Lglg a dgdg) se u nás prakticky nevyskytují.

Heterozygótní forma - Sgsg (ChS z Popelnice)

 

Homozygótní forma - SgSg (ChS z Popelnice)

 

2) V kombinaci s černou barvou se tvoří zbarvení Šedá černá. Genotyp: aaSgsg/aaSgSg

Toto zbarvení se poměrně obtížně poznává. Vodítkem nám je barva podsady a barva břicha, která je tmavě šedá. Vrchní srst je šedočerná. Takto zbarvený křeček vypadá jako umazaný. Spolehlivě se dá určit z rodokmenu, či potomků.

Šedá černá - aaSg_ (fotografii zapůjčila ChS Nova Domus)

 

3) V kombinaci se skořicovým genem nám Sg utváří heterozygótní a homozygótní blond (Sg varianta) Genotyp: ppSgsg a ppSgSg

Skořicový gen p vždy dělá červené oči, proto je záměna možná mezi hom. formou ppSgSg a albínem s pleťovýma ušima cdcdpp, ale blond má nádech do krémova. Heterozygótní forma ppSgsg zaměnitelná se slonovinovou s červenýma očima eeppSgsg

Hetezygótní blond (Sg varianta) - ppSgsg (fotografii zapůjčila Chs Bavlnka)

 

Homozygótní blond (Sg varianta) - ppSgSg (fotografii zapůjčila ChS Riky)

 

4) v kombinaci s krémovým genem tvoří barvy bílá s černýma očima a slonovinová s černýma očima. Genotypy: eeSgSg a eeSgsg

Dle mého názoru nejkrásnější kombinace je bílý černooký eeSgSg, tato barva je nezaměnitelná, pouze u mláďat je možné ji zaměnit se žlutým nebo krémovým DS křečkem (DsdsTo_, eeDsds), kteří nemusí mít znatelnou kresbu, proto vypadají jako bílí. Tito křečci ale mají flekaté uši, čím jsou křečci starší, tím víc je flekatost znatelná. Slonovinová je svým vzhledem poměrně specifická, záměna je možná leda u křečků ve "flekaté" kresbě s převahou bílé barvy. Problémem teoreticky může být to, že slonovinový křeček může být kombinací jakékoliv šedé, tedy dgdgee, eeLglg či eeSgsg. Pravda se ukáže v rodokmenu, či na potomcích.

Bílá s černýma očima - eeSgSg (ChS z Popelnice)

 

Slonovinová s černýma očima - eeSgsg (ChS z Popelnice)

 

 

5) v kombinaci s krémovým a sazovitým genem mluvíme o zbarveních het. a hom. stříbrná sobolí. Genotypy: eeSgsgU_ a eeSgSgU_

Sobolí zbarvení vzniká kombinací krémového (e) a sazovitého (U) genu. Když se k tomu přidá Sg gen, vznikají krásní stříbrňáčci. Heterozygótní forma je tmavší, homozygót je světlý. Záměna je nepravděpodobná, díky stříbrným kroužkům okolo očí a stříbrné podsadě.

Heterozygótní stříbrná sobolí - eeSgsgU_ (ChS z Popelnice)

 
Homozygótní stříbrná sobolí - eeSgSgU_ (ChS z Popelnice)

 

6) poslední kombinace je s krémovou a skořicovou, tvořící slonovinovou s červenýma očima. Genotyp: eeppSgsg

Popis je stejný, jako u slonovinové s černýma očima, jediným rozdílem jsou červené oči, způsobené skořicovým genem. Homozygótní forma tohoto zbarvení způsobuje zbarvení bílé s červenýma očima, vypadající jako albín, geneticky ale jde o zbarvení bílý černooký, který má červené oči :) 

Slonovinová s červenýma očima - eeppSgsg (fotografii zapůjčila ChS Riky)

 

Bílá s černýma očima + skořicová (červené oči) - eeppSgSg (fotografii zapůjčila ChS Bavlnka)

 

Sg se může nakombinovat i s jinými barvami, např. s modrou (pozná se dle světlejší barvy srsti a modrých uší):

modrý + slonovinový - aaddeeSgsg (vlastní fotografie)

 

 

Většinu zapůjčených fotografií co nejdříve nahradím svými.

Moc děkuji chovatelkám Janě Svobodové, Renatě Gerlichové, Nikol Neubauerové a Denise Navrátilové za zapůjčení fotografií jejich krásných křečků.

Zpět