Vývoj mláďat

11.02.2011 21:13

 V tomto článku bych vás ráda seznámila s vývojem mláďat křečka syrského den za dnem. Demonstrováno to bude na mých vrzích B, C a I. Zde se můžete podívat na to, jak se mláďata den za dnem mění z ošklivých mimozemšťánků po 21 denní adolescenty:)

 

 

Den první - pár hodin po porodu jsou mláďata slepá, hluchá, neosrstěná a zcela závislá na matce. Už první den je vidět, jaká budou mít mláďata barvu očí.

 

 

 

Už druhý den je vidět, že mláďata začínají nabírat na váze, jejich vývoj je opravdu velmi rychlý.

 

 

 

Třetí den jsou vidět náznaky pigmentace. Miminka se začínají vybarvovat, jsou stále hladovější a hladovější:) 

 

 

 

Čtvrtý den je pigmentace mnohem znatelnější. Hlavní jejich činností je chytání barvy, řvaní, spánek a jídlo. Ano, malý syrčáci jsou VELMI hluční, nemusíte se strachovat.

 

 

 

Pátý den se dohromady nic moc neděje. Nazvala bych to "dlouhým čtvrtým dnem".

Sgsg

SgSg

eeSg_

 

 

 

Šestý den mají mláďata na sobě už jemné chloupky, pigmentace je stále výraznější.

 

 

 

Sedmý den je vidět, jak rychle rostou chloupky. Mláďata ale zatím moc neprojevují aktivitu. V tomto období je možné, že samice některá mláďata požere, jelikož jsou již větší a matka vidí, jestli je zvládá, nebo ne.

 

 

 

Osmý den... Mladí se chlupatí a chlupatí. Už lze rozeznat pohlaví dle mléčných bradavek u samiček. Na fotografii nejsou tak dobře vidět, ale náznak tam je:) Na živých miminkách jsou bradavky vidět hlavně jako červenější kroužky, když se vám začne kroutit v ruce. První fotografie je samička, druhá sameček, u kterého je naopak krásně vidět větší mezera mezi tělními otvory na zadečku.

 

 

 

 

Devátý den pozoruji, jak všechna miminka baští pevnou stravu, kterou jim matinka nanosila do hnízda (už před porodem:D)... Začínají se z nich stávat opravdoví křečci:) V této chvíli je zapotřebí dodávat do ubikace hromadu krmení... A to neskončí, dokud se křečci nedostanou do nových domovů.

 

 

 

Desátý den mimi už utíkají občas z hnízda, ale maminka je hystericky nosí zpátky. Už mají chlupy na bříškách a mnohem více přijímají pevnou stravu. Pohlaví je rozeznatelné na první pohled.

 

 

 

Jedenáctý den je vidět, že mláďata jsou čím dál tím víc aktivní, v době své největší aktivity se rozutíkají po kleci a matka má na práci leda to, aby je nosila zpět. Chvílemi i rezignuje, ale mláďata se i bez ní dostanou zpět do hnízda.

 

 

 

Dvanáctý den mláďata postupně tráví tím, že chodí po kleci, hledají, co by snědli a objevují okolí novým smyslem - zrakem. Některým se totiž začínají otevírat oči.

 

 

 

Třináctý den už mají všechna mláďata pootevřená očka. Matka už pomalu začíná rezignovat na utečence, ale ještě se trochu snaží nosit alespoň ta nejzatoulanější. 

Malí se věnují osobní hygieně, dokáží se už podrbat, aniž by si při tom rozbili čumák :)

 

 

 

Čtrnáctý den už všechna mláďata vidí, směle toho využívají k průzkumu a matka jim už nebrání. Na mnohých mláďatech je poznat, jakou budou mít délku srsti.

 

 

 

Patnáctý den mimča začínají vyžírat už úplně vše, co vidí, prát se o napáječku a válet se po nebohé matce.

 

 

 

Šestnáctý den probíhá zcela pokojně, už i největší opožděnci mají plně otevřené oči. Rexata jsou krásně poznat na první pohled.

 

 

Sedmnáctý den si miminka začínají hrát, stále velmi rychle nabírají váhu, protože uživit je se stává těžší a těžší.

 

 

 

Osmnáctý den jsou miminka téměř samostatná. Matka jim dává více prostoru, sama si častěji vyrazí bez nich. Miminka rychle přibírají na váze.

 

 

 

Devatenáctý den se nic převratného neděje. Maminka už občas po kojení jde spát do jiného rohu, miminka stále zkoumají svůj nový box. 

 

 

 

Dvacátý den jsou miminka téměř osamostatnělá. Každé má již tak trochu svůj charakter, rozdíly jsou mnohem znatelnější. 

Mláďata tráví volné chvíle hrátkami, už si i vyhradili hrací koutek, kde po hrách vysílením usnou:-)

 

 

 

 

 

 

Jednadvacátý den jsou mláďátka samostatná, ale to neznamená, že by byla k odběru. Zastávám názor, že dokud je samice kojí, tak by měla u ní zůstat. Křeček ovšem není kočka (naše kočky nechávaly svá koťata napít i v půl roce:)) a tak křečice přestává kojit poměrně brzy. 

 

 

Zpět